BIZSTORY - PROvești din Transilvania
Now Reading:
Jocurile video, folosite de un medic din Sălaj pentru a trata afecțiunile oftalmologice
Full Article 3 minutes read

Jocurile video, folosite de un medic din Sălaj pentru a trata afecțiunile oftalmologice

Alexandru Dimitriu, medic oftalmolog la clinica Optisan din județul Sălaj, se folosește de o tehnică inedită pentru a trata pacienții diagnosticați cu ambliopie: exerciții sub forma jocurilor video.

Ambliopia, numită și boala ochiului leneș, este o afecțiune caracterizată prin performanța slabă a unui ochi. Această boală afectează între 2% și 5% din populația lumii, fiind răspândită mai ales în rândul copiilor. Aceștia nu realizează, de cele mai multe ori, că nu văd bine cu un ochi, întrucât creierul ignoră imaginile de la nivelul ochiului afectat și le percepe doar pe cele ale ochiului sănătos.

Începând din 2010, doctorul Alexandru Dimitriu a vindecat zeci de pacienți, cu vârste cuprinse între 6 și 47 de ani, prin intermediul acestei metode unice de terapie vizuală.

La 90% dintre pacienți s-au înregistrat creșteri semnificative ale acuității vizuale, recuperându-și astfel vederea binoculară.”

Terapia, percepută de pacienți ca pe o joacă

Metoda comună de tratament pentru ochiul leneș este obturarea ochiului sănătos în vederea stimulării acuității vizuale a ochiului ambliop. Totuși, această metodă este caracterizată atât de către pacienți, cât și de către medicii oftalmologi, ca fiind una neplăcută și incomodă, creând un disconfort ridicat pentru pacient, iar eficiența nu este întotdeauna cea dorită. Cu atât mai mult, specialiștii sunt de părere că această metodă poate avea rezultate doar în cazul persoanelor sub 7 ani.

În urma cercetărilor în Statele Unite ale Americii, doctorul Dimitriu a descoperit o serie de softuri cu exerciții sub forma unor jocuri video, cu ajutorul cărora a dezvoltat o metodă unică de terapie vizuală. Această metodă obține rezultate mult mai bune cu un disconform minim și poate fi folosită și în cazul pacienților cu vârsta mai mare de 7 ani.

Softurile pe care le folosim conțin exerciții sub forma unor jocuri video pentru stimularea vederii prin stimuli de diferite categorii. Prin intermediul jocurilor se folosește neuroplasticitatea creierului pentru a-l stimula să folosească din nou ochiul ambliop (ochi sănătos din punct de vedere anatomic). Astfel, pacienții percep terapia ca pe o joacă.” 

În primă fază, se crează un plan de tratament specializat prin adaptarea parametrilor tehnici fiecărui pacient în parte, urmând ca după realizarea acestora să înceapă efectiv sesiunea de exerciții. O sesiune durează între 20 și 30 de minute, iar dificultatea exercițiilor crește direct proporțional cu îmbunătățirea vederii pacientului. Terapia este posibilă atât la cabinet, cât și la domiciliu, fie că pacientul se află în România sau în altă țară.

#AmbliopiaDistrugeVisuri

Doctorul Alexandru Dimitriu desfășoară, în prezent, alături de colegii săi, campania #AmbliopiaDistrugeVisuri – o campanie de informare și conștientizare în vederea prevenirii ambliopiei în rândul celor mici. Dimitriu duce lupta împotriva ambliopiei și mai departe, astfel că, în viitor, acesta își dorește să dezvolte o aplicație mobilă proprie, complementară terapiilor folosite până acum.

În plus, medicul oftalmolog își propune dezvoltarea unei terapii vizuale și pentru încetinirea/stoparea progresiei miopiei la copii, dat fiind faptul că numărul pacienților cu miopie este în creștere.

Input your search keywords and press Enter.
Shares
Share This