BIZSTORY - PROvești din Transilvania
Now Reading:
Ardeleanul Marcelus Suciu își dezvoltă afacerea și în București: ”Cred că oamenii vor aprecia Marty”
Full Article 3 minutes read

Ardeleanul Marcelus Suciu își dezvoltă afacerea și în București: ”Cred că oamenii vor aprecia Marty”

Restaurantele Marty se numără, de aproape două decenii, printre cele mai îndrăgite localuri ale clujenilor. Fiind deja cel mai mare lanț de restaurante din oraș, având în total șase locații în Cluj-Napoca, ardeleanul Marcelus Suciu (42 de ani), proprietarul Marty Restaurants, a decis că este timpul pentru a păși în afara granițelor orașului natal și de a-și dezvolta afacerea și în capitală.

Cel de-al șaptelea restaurant Marty și primul din afara județului Cluj va fi deschis în a doua jumătate a lunii aprilie, fiind situat în centrul comercial Sun Plaza din București. Investițiile făcute se ridică la suma de 500.000 de euro.

”Venim cu apreciere și umilință, nu cu aroganță. Orașul este plin de viață și vibrant. Cred că oamenii vor aprecia Marty”, a declarat, pentru New Money, antreprenorul Marcelus Suciu.

Lui Suciu nu îi este necunoscut Bucureștiul, acesta având deja o primă experiență cu afacerile în capitală. Este vorba despre lanțul de cafenele Narcoffee Roasters, realizat în parteneriat cu un alt om de afaceri clujean, Dan Isai, cofondator al lanțului SaladBox. Într-un an de zile, cei doi clujeni au ajuns, cu Narcoffee, la afaceri de peste 650.000 de euro și patru locații: două în Cluj, una în București și o franciză la Praga.

Marcelus Suciu, proprietarul Marty Restaurants | SURSĂ FOTO: Captură de ecran Youtube

De la 300 de dolari în SUA, la 12.000.000 de euro în România

În 1992, când apele erau încă tulburi în România postdecembristă și viitorul incert, tatăl antreprenorului clujean Marcelus Suciu a decis să-l scoată pe băiat din țară, în speranța unui trai mai bun. Acesta avea 15 ani, în jur de 300 de dolari în buzunar și nu stăpânea deloc limba când a ajuns în statul Nebraska, tocmai în inima Statelor Unite.

A terminat liceul, având vizibile probleme de adaptare (colegii îl porecleau ”tovarășul comunist prost), și s-a întors în țară doar pentru a face stânga împrejur, întrucât nu i s-au recunoscut studiile. Acesta s-a întors înapoi pe continentul american pentru a studia științele politice și filosofia continentală la Saint Jose State University.

Înainte de a reveni în țară, în 1999, și de a pune primele cărămizi ale afacerii sale de succes care anul trecut s-a bucurat de o cifră de afaceri de peste 12.000.000 de euro, Suciu a început cu munca de jos într-o cafenea americană, devenind, datorită perseverenței, chiar managerul localului.

Primul restaurant Marty a fost deschis în anul 2000 și, potrivit lui Suciu, avea patru mese, iar ”lumea se înghesuia acolo.” Numele afacerii vine de la un prieten american de-al lui Suciu, Martin Brill, investitor în real-estate.

Ceea ce diferențiază restaurantele Marty de celelalte lanțuri de restaurante este faptul că meniul este comun doar în proporție de 80%, restul de 20% fiind specific fiecărui dintre cele șase restaurante în parte.

Mic dejun Marty | SURSĂ FOTO: Marty Restaurants Facebook

Input your search keywords and press Enter.
Shares
Share This